Anomer betyr en spesiell type stereoisomer som oppstår når et monosakkarid danner en syklisk struktur. Når ringen dannes, oppstår det et nytt kiralt senter på det karbonet som tidligere var en del av karbonylgruppen (altså karbon 1 i aldoser og karbon 2 i ketoser). Dette karbonet kalles det anomere karbonet.
Avhengig av hvordan hydroksylgruppen (–OH) på dette karbonet peker i den sykliske formen, får man to ulike anomerer:
- α-anomer: Hydroksylgruppen peker ned (motsatt side av CH₂OH-gruppen)
- β-anomer: Hydroksylgruppen peker opp (samme side som CH₂OH-gruppen)
Dette gjelder for D-sukker. For L-sukker er det motsatt.
Et klassisk eksempel er glukose, som i vann hovedsakelig finnes som syklisk struktur i formene α-D-glukose og β-D-glukose. Disse to formene er anomerer av hverandre.
Kort sagt:
Anomerer er isomerer som kun skiller seg i konfigurasjonen rundt det anomere karbonet i sykliske sukkerarter.